רכשתם דירה חדשה מקבלן והכל נראה חדש ויפה ,אתם באנרגיה טובה ורוצים קצת מנוחה מריצות אחר בעלי מקצוע או הקבלן. כמה ברור ומובן .
מנגד אולי אינכם מודעים לעובדה כי עם הבית החדש קבלתם תקופת “אחריות” מהקבלן (מתוקף החוק) ובעזרת אחריות זו אתם רשאים במשך 4 שנים לדרוש שהבניין יעמוד במפרט הטכני שלו או במילים אחרות – ליקויי בניה שמתגלים על ידי מהנדס ביקורת מבנים מומחה אינם נופלים עליכם אלה הינם באחריות הקבלן ותיקונם הם על חשבונו.
לכן מומלץ בחום ולפני שיתחילו בעיות לבדוק האם הקבלן אכן עמד בכל התחייבויותיו לרבות שימוש בחומרים תקניים, עמידה בתקנים וכדומה.
ליקויי בניה אינם רק בעיות רטיבות, סדקים בקירות וחיפויי קיר. אלו בעיות שעשויות לצוץ לאחר מספר שנים או עונות גשומות. חשבו על בעיות הנדסיות אחרות ,למשל המדרגות שבחדר המדרגות. מה יקרה אחרי שימוש מאסיבי לשחיקת המדרגות ? האם הקבלן השתמש בחיפויים איכותיים או שכעבור שנים בודדות שום ליטוש לא יעזור להן להראות סביר? האם הן בטיחותיות ? האם ילדיכם שישתמשו בהן עד שיותר להם לעלות במעלית לא ימעדו כתוצאה ממרווחים לא נכונים?
במאמר זה נסקור חלק מהגדרות החוק לגבי המדרגות בבניינים רבי קומות. מובן כי אין ביכולתנו לפרוש כאן את היריעה השלמה בנושא, אלא ברצוננו להעיר את תשומת לב הדיירים לתחום זה שלא תמיד נותנים עליו את הדעת.
ליקויי בניה במדרגות
מדובר במדרגות המשמשות כמוצא מהדירה או מהבניין.
נתחיל בליקוי בניה המונח ביסוד השימוש במדרגות: האם גובה (רום) כל מדרגה זהה לאחותה?
במדרגות בהן קיים הבדל כזה אולם הוא קטן 5 מ”מ – בד”כ לא תיווצר הפרעה ממשית למשתמש ולכן אין מדובר בליקוי בניה. גם כאשר ההבדל גדול מכך אך עדיין קטן מ- 1 ס”מ, עדיין לא יווצר ליקוי בניה אם מדובר במדרגות שאינן עוקבות.
אולם, הפרשים הגדולים מאלו שציינו מהווים סכנה ממשית למשתמש בהן. מוחנו, השולח באופן רציף הוראות פעולה לשרירים השונים, יכוון את גובה הפסיעה ועוצמתה בהתאם לרום המדרגה אותה הוא מצפה לפגוש. אם הרום ישתנה לפתע, תיווצר הפרעה לתנועה הרציפה שעלולה לגרום לחוסר שווי משקל ונפילה.
ניתן לבדוק בקלות רבה קיומו של ליקוי הבניה המתואר של רום לא זהה- ע”י סרגל או סרט מידה. אולם ככל שקל לזהותו, כל קשה לתקנו. לרוב יביא ליקוי בניה כזה לירידת ערך הנכס.
נעבור עתה לליקוי בניה אותו יכולה לבדוק מעבדה מוסמכת בלבד. מדובר בשחיקה של המדרגות. שחיקה מואצת של המדרגות מובילה לסכנה ממשית להחליק בהם בעת העלייה או הירידה. המרכיב המשפיע על רמת השחיקה הנו כמובן החומר מהן עשויות המדרגות.
החוק קובע כי מדרגות בבניינים משותפים צריכים להיות בעלי ‘עמידות בינונית’ שרמתה היא 2.2 מ”מכשחיקה מקסימלית (לשם השוואה – בפנים הדירות מותרת רמת שחיקה גבוהה יותר של 2.6 מ”מ). המחוקק מחייב את הקבלנים להשתמש לחיפוי המדרגות במוצרים תקניים בלבד. כך למשל – אבן חברון נאסרה ע”י המחוקק לשימוש כזה.
ליקוי בניה זה, ניתן לתיקון ע”י החלפת חיפוי המדרגות.
ליקוי בניה נוסף אותו ניתן לזהות בקלות נוגע למספר המדרגות במהלך גרם המדרגות.
גרם מדרגות צריך להכיל בין 3 מדרגות ל- 16 מדרגות. הכוונה כאן היא לגרמי מדרגות ממשיים המהווים מעבר בין קומה אחת לשניה ולא מדרגה או שתיים המקשרות בין מפלסים סמוכים באותו החלל. ההגיון כאן ברור לכולנו – גרם קטן משלושה מדרגות עלול לחמוק מעינינו ואף לעייף אותנו בתנועת עליה או ירידה לא מוצדקת. גרם ארוך יותר ללא אפשרות מנוחה מהווה גם הוא כמובן סכנה.
לסיכום, מדרגות בתוך בניינים רבי קומות דורשים שימת לב והתייחסות ראויה. מהנדס בדק בית יחסוך להם כסף רב אם יאתר לכם ליקויים בבניין ויאפשר לכם לדרוש לתקנן חינם בתקופת האחריות של הבניין.