מוצר חדש מתקשר אצלנו עם משהו תקין – אנו מצפים שמוצר שיוצא מ”פס היצור” הוא במצב האופטימלי שלו ועבר בדקת איכות .האם זה תקף גם לדירות?
בשונה מייצור מכונות כמו יצור רכב ,המבוצע על ידי רובוטים מסונכנים היטב את הדירה שלכם בונים עשרות עובדים בשר ודם ,ברמות מיומנות שונות שלעיתים לא מכירים זה את זה.
בדירה החדשה שלכם מוכנסים אמנם אלמנטים שרובם בעלי תו תקן אך לעיתים בבדיקת מהנדס מתגלות חריגות גם בעניין זה.
איכות החומרים אינה העיקר כאן. החוליה הבעייתית היא העבודה האנושית, הפיקוח הלקוי עליה ,סנכרון לקוי בין בעלי המקצוע השונים ואיכות ההתקנה .
הידעתם למשל שכל דירה שלישית בישראל סובלת מבעיות רטיבות? ושכמעט בכל בדיקת ליקויי בניה המוזמנת אצל מהנדס ביקורת מבנים מאותרים ליקויים?
נדיר למצוא דירה שעברה בדיקת בדק בית ונמצאה תקינה לחלוטין. לרוב דוח ביקורת מבנים של מהנדס בדק בית תצביע על ליקויי בניה בעלות של מינימום – 20,000 שח אבל במקרים רבים מדובר בסכומים גבוהים בהרבה.
הייתם מוותרים על זה ?
ליקויי בניה? -כמעט בכל דירה!
אז למה כמעט תמיד יהיו בדירה ליקויי בניה? הרי החומרים חדשים ,יש אחריות לקבלן ,יש מוניטין.
מורכבות התהליך של בניית בנין היא כל כך גבוהה ונדרש תיאום כמעט בלתי אנושי בין כל כך הרבה אנשים שלא רגילים תמיד לעבוד יחד ולא כולם מקצועיים.בפני הקבלן עומדים אילוצים של עמידה בלוחות זמנים,חיסכון ושיקולי רווחיות .
לא תמיד יש פקחים בשטח שיעלו על ביצוע לקוי של עבודה ,קורה שגם התכנון ההנדסי “החליק קצוות” ,חומרים חליפיים וללא תקן וכו’.
לעיתים קרובות בכל המורכבות הזאת גם אם נבנה או מותקן משהו בצורה מרושלת, אין מי שיעלה על זה (או שמשיקולים כלכליים מעדיפים לטייח) והתוצאה – ממשיכים לבנות.
הרבה יותר כלכלי לקבלן להימנע מעבודה כפולה על אותו מקטע כלומר להמשיך בעבודה תוך עמידה בלוח זמנים ולקוות שאתם לא תעלו על זה ,מכסימום הוא כבר יפצה אתכם אבל יש תמיד סיכוי טוב שבכלל לא תהיו מודעים לכך שצריך לבדוק, שחובה לבדוק ושבעין לא מקצועית לא תראו ליקויי בניה .
היתרון הגדול של הקבלן הוא שרבים מהדיירים לא מזמינים מהנדס בדק בית (ביקורת מבנים) שיעשה עבורם בדיקה וכך מרוויח הקבלן בשיטת ה”מצליח”.
בדיקת בדק בית
אל תטעו במחשבה כי הצצה שלכם בדירה על הרצפות, קירות ועוד נחשבת בדיקה של דירה במועד מסירת הדירה.
מהנדס בדק בית בודק עשרות אלמנטים בדירה ובשטחים המשותפים בצורה יסודית ובעזרת מיכשור המאפשר לו להבחין בדקויות סטייה מהנדס בדק בית גם יודע היכן הסטייה היות והוא מכיר את התקנים.
שימוש במודד בצורת אקדח לייזר יבדוק (על המילימטרים ותוך שניות) האם קבלתם בכל חדר את הגודל שהובטח לכם במדויק לפי המפרט הטכני. תתפלאו בכמה דירות מתגלות חריגות שמשמען פיצוי כספי רב.
אם למשל מסדרון הדירה שלכם רוחבו 87 ס”מ בפועל, כאשר החוק מחייב מינימום של 90 ס”מ – מגיעה לכם הזכות לפיצוי בגין ירידת ערך. ההבדל שנשמע לכאורה קטן ולא משמועתי, הופך למשמעותי ביותר במקרה של סכנה כמו אש או ירידה למקלט, בהם מתעורר צורך בפינוי מהיר. גם בחיי יומיום בהם יש צורך לעתים להעביר רהיטים שונים,דבר שעלול להיות קשה יותר במסדרון צר ולהתבטא בירידה באיכות החיים.
בדירות רבות בהן מתבצעת ביקורת מבנים מתגלות סטיות בגודל המחסן שקבלו בפועל, בשטח החניה ,בגודל חלון וכו’. הכדור נמצא בידי בעלי הדירות.
האם עדיף לחסוך בהוצאה חד- פעמית של הזמנת מהנדס ובכך לוותר למעשה על הזכות לקבל דירה תקינה.